Pressede blomster og blade i rammer

Jeg elsker tiden nu. haverne og grøftekantene er fyldt med de fineste blomster og blade. Hvorfor ikke tørre og presse dem, så de kan bevares året rundt? Det kan gøres ret simpelt og koster ikke en bondegård i materialer. Se bare med her…

Alt du skal bruge dertil er:

  • Blomster og blade (helst tynde i blad/kronblad/stængel, da det er lettest at tørre og derved kan blive helt fladt)
  • avis og/el. bøger til presning
  • rammer – eller glasset derfra – du skal bruge 2 af samme størrelse til hvert billede (jeg har brugt disse fra IKEA, som ikke er glas, men plast, hvilket fungerer fint til dette projekt, da de ikke bliver for tunge og kan bruges til ophæng også)
  • Tape i den farve du ønsker (jeg har brugt denne fra IKEA)
  • Evt. sorte gummibånd (jeg har købt mine i søstrene Grene)
  • Evt. papirklemme (jeg har købt mine i Søstrene Grene)

Start med at plukke nogle smukke blade og blomster i haven, eller i grøftekanten. Jeg er personligt ret vild med bregneblade og blade fra en gingko Biloba. Du kan evt. også gå til din lokale blomsterbutik, hvis du ønsker andre blade, som fx. Monstera eller eucalyptus.

Put nu dine blomster eller blade i enten en bog eller en avis, alt efter størrelsen. De store bregneblade har jeg lagt ind i en avis, de lidt mindre blade har jeg kommet i en bog. (her bruger jeg ofte gamle bøger, da jeg synes de har lidt tykkere papirkvalitet og derved suger og tørrer bedre under presningen) Når blade og blomster er lagt i henholdsvis bøger og aviser, ligger du noget tungt ovenpå, så de bliver lagt i pres. Jeg ligger typisk en bunke bøger ovenpå, så der er godt med tyngde på.

Lad nu dine blomster og blade ligge i pres i 10-14 dage alt efter størrelsen derpå. Tjek eventuelt til dem undervejs. Det er vigtigt de er helt tørre og “papiragtige” inden du tager dem ud og bruger dem i en ramme. Er de stadig det mindste fugtige, rådner de og bliver brune i selve billedet.

Når du er sikker på dine blomster og blade er helt tørre, kan du nu lave dine billeder. Som skrevet i materiale-listen, har jeg brugt “FISKBO” – rammerne, fra IKEA. De er både billige og selve “glasset” er lavet af plast, hvilket gør at de er knap så tunge og derved kan laves til ophæng, hvis det er det du ønsker. Til hver billede skal du bruge 2 “glas” et til forside og et til bagside.

 

 

Læg nu det første “glas-stykke” som bagsiden. (hvis du bruger lignende disse, husk så lige at tage folien af først) Nu placeres dine tørrede blomster/blade som du ønsker de skal ligge i rammen.

 

Der ovenpå placeres det “Glas-stykke”, som skal være fronten på dit billede. Sæt eventuelt en klemme på, for at de 2 “glas” bliver holdt fast og lige.

 

Nu skal billedet afsluttes med rammen. Da jeg ønsker billedet skal være transparent og uden synlig bagside har jeg valgt ikke at bruge den oprindelige ramme. (den gemmer jeg til et andet kreativt projekt!)

Jeg har brugt en sort tape. Det kan være alt fra gaffa, til isoleringstape, eller hvad du lige har i gemmerne. Start med at mål din tape. Den jeg har brugt er fx. 3 cm i bredden, hvilket vil sige at der skal være 1,5 på hver side, for at det bliver pænest og ikke er bredere på den ene siden end den anden. Du kan med fordel måle den halve bredde af tapen op på dit “glas”, så har du et pejlemærke for hvor tapen skal sættes, for at være mest muligt lige i begge ender.

 

 

Det er en god idé stadig at have klemmen på dit billede, imens du påsætter tapen. Så er det en del lettere at styre.

Start med den ene side og fold tapen stramt omkring selve billedet, sådan at de 2 lag “glas” bliver tapet sammen. (husk at være opmærksom på at undgå luftbobler under tapen) klip nu til i enderne, eller fold det uden det bliver synligt, jeg har brugt begge teknikker. Når en side er taget er det blot at sætte tape på de sidste 3 sider. Derefter har du et fuldendt billede med de fineste blade.

 

Til de lidt mindre billeder har jeg brugt sorte gummibånd istedet. (jeg har købt dem i Søstrene Grene) På disse har jeg blot sat 2 stk. omkring billedet i hver sin ende. Dette er et fint alternativ istedet for kun at bruge tape og giver et fint slutresultat, hvis du ønsker at have en “flok” billeder stående sammen.

 

Herunder ses den “flok” jeg har lavet. Der er både de større med tape, men også et mindre med gummibånd og en klemme, så billedet kan komme op at hænge.

 

 

Jeg faldt desuden også over den fineste valmue mark. Her stod de smukkeste røde valmuer, som jeg bare måtte have med hjem og give et forsøg i “pressen”. Det blev der dette ud af. (de beholdt ikke deres fine røde farve, men faktisk synes jeg de blev meget smukkere som tørrede og pressede, hvor de fik den fineste bordeaux farve)

 

 

 

 

Jeg håber dette kunne inspirere dig til et lille hyggeligt sommer-projekt. Evt. med de større børn.

God krea-lyst!

 

// Maria

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *