Viggos 3 års fødselsdag – pirat tema

Så gik endnu et år og Viggo er nu blevet 3 år! Jeg forstår stadig ikke hvor tiden bliver af. Faktisk synes jeg den går stærkere end nogensinde!

Nå, men traditionen tro har vi jo holdt et brag af en tema-fødselsdagsfest for Viggo. Hans første år var det Cirkus-tema og sidste år bondegårds-tema der prægede fødselsdagsfesten. på det seneste har han snakket meget om hajer og pirater, så jeg tænkte at en pirat fest ville være helt perfekt som tema til fødselsdagen.

 

Det er vist ingen hemmelighed at jeg er typen der godt kan li´når det hele passer sammen, så allerede ved invitationens udsendelse kan man fornemme temaet.

Invitationen er blot det halve af et stykke sort  A4 karton jeg har bukket. Derpå har jeg sat et lidt mindre stykke genbrugspapir på, som lige har fået en tur med lighteren rundt i kanten. Det brune papir skulle forestille et skattekort. Derpå har jeg limet et billede af hovedpersonen, et tretal forklædt som pirat, samt tegnet en sti og et kryds hvor skatten er. (guldpailletter som guldmønter)

 

Sørøver og pirat tema er for mig, blandt andet,  brunt slidt papir og lidt gammel stil. Så de sort/hvide billeder af Viggo så lidt for pæne og nye ud. Derfor gav jeg dem en tur med en våd tepose, som jeg duppede på selve billedet. (vælg dog en te efter den farve du ønsker. Te med bær giver ofte en mere rødlig farve. Jeg brugte en jule te med kanel. En earl grey eller kamille vil give denne brune nuance)

 

Teksten i invitationen var holdt i “pirat sprog”, for at understrege temaet.

 

Som de andre år, havde vi lavet et tag-selv bord med alle lækkerierne. Det fungerer super fint og gæsterne kunne tage som de havde lyst til. På bordet havde jeg lagt 3 slags stof. rød og sort stribet og noget groft hør. Alle var stofrester købt i Stof og stil. De fleste stofbutikker har et bord med forskellige stofrester der enten er klippet forkert, eller rester på en rulle, som er sat ned til en god pris. Når det nu er pirat tema, synes jeg det er helt perfekt med forskellige stykker stof der ligger lidt krøllet og ujævnt på bordet. Til den stil må det næsten ikke være for pænt, synes jeg.

Derudover fandt jeg i gemmerne en gammel transportkasse, nogle gamle kufferter der kunne fungere som skattekister og andre trækasser til de forskellige kager. Det synes jeg understreger temaet rigtigt fint.

Små vandflasker (købt i Netto) fik et stykke hør stof på låget, sat fast med et sort gummibånd. Og lidt reb omkring, hvor der er sat et pap sugerør ved. 

I glasmontrene var der henholdsvis rød og blå saftevand, forklædt som havvand og gift drik!

 

 

Selve borddækningen var ret simpel. Bordet var pakket ind i afdækningspapir (købt HER) derpå havde jeg blot tegnet, som skulle det forestille et skattekort. Ved de røde krydser havde jeg lagt guldmønter i plastik, guld pailletter og små diamanter. (Guldmønterne og de små diamanter var købt HER)

Derudover er jeg vild med at bruge engangsservice, på den måde er det let at rydde op efter festen! De fine, stribede tallerkner er købt HER, pap krusene er købt i fleegaard (men kan fås flere steder) Servietterne er fra søstrene Grene (og ellers har Bilka også fået et fint udvalg til temafesterne, deriblandt pirattema) Træ bestikket havde jeg købt ved Billigblomst. Og blot klippet et dødningehoved i sort karton, skåret 4 steder i kanten og sat bestikket igennem.

 

 

På bordene/skattekortet sejlede der små både, foldet i brunt papir, rundt for at finde skatten. Nogle havde fået master på, lavet af grillspyd, hvorpå der var sat sejl af 2 stykker mønstret papir og bundet til siderne med rød/hvid stribet bomuldssnor. I bådene var der enten guldmønter eller popcorn, til de sultne gæster.

 

På tag-selv bordet var der en palme. Det hører jo til på en Ø. Den var lavet af 4 ananas der var sat sammen med store træspyd. Det var kun den øverste der havde beholdt toppen. I den var det let at stikke palmeblade i. 

 

Tretals-kagen er en black Magic kage, lavet efter DENNE opskrift. Jeg har blot bagt 2x bradepande, printet et stort tretal ud og skåret derefter. I mellem lagene var der lagt cremen der normal vis kun skal ovenpå kagen. Til slut lagde jeg endnu et lag creme ovenpå og dækkede den til med blendede digestive kiks. Kagen skulle forestille et skattekort af sand. Hvor den stiplede linje, af fondant,  fører til skatten. Skattekisten er lavet af 5 hele kitkat sat sammen med lidt smeltet mælkechokolade. Enderne på kisten er dog skåret lidt til, så den ikke blev kvadratisk. I kisten er der chokolade mønter og andre guldmønter, som er små Oreos vendt i spiseligt guldstøv. (fra “Odense”. Kan købes i de fleste større supermarkeder) Rundt om kagen svømmer der vingummihajer, i vandet, og passer på skatten. For at det skulle ligne rigtig vand omkring kagen, har jeg pakket underlaget ind i blåt staniol. (kan købes HER)

 

Under pirat temaet hører der sig hajer til. De kom til udtryk i disse muffins, som skulle forestille små have, hvor der svømmer farlige hajer rundt i. Kagen er en makron muffin lavet efter DENNE opskrift. Normal vis er den allerbedst uden topping på, men der skulle jo være noget der lignede havet, så jeg lavede en blå smørcreme, som jeg sprøjtede op som en swirl, lavet med Wilton tyl nr. 2D. Opskriften på smørcremen kan du ser herunder:

 • 175 gr. blødgjort smør
 • 350 gr. flormelis
 • 3 stk. kogende vand
 • nogle få dråber vanilleekstrakt
 • lidt blå pastafarve/frugtfarve – alt efter hvor blå du ønsker din smørcreme

Smøret pisket først blødt. Derefter tilsættes de resterende ingredienser. Det hele piskes sammen til det har en ensartet masse. For at lave den lidt mørkere linje i “havet” har jeg blot kommet lidt pasta farve i en linje i sprøjteposen, efter tyllen var puttet i. Til slut kommes smørcremen i sprøjteposen og du kan nu sprøjte fine swirls på dine muffins.

 

Til fødselsdagen var der også en mini Candy bar, hvor det var muligt at blande sin egen pirat-pose. Både, skelethoveder af døde landkrabber (vingummi skelet hoveder), kanonkugler (chokoladekugler), skipperpiber, Salt(vands)fisk (lakridsfisk), chokolade mønter og TNT (røde slikstænger, med lunte af sort snørebånd, ombundet af det samme) Slikskålene var glasskåle jeg havde pakket ind i krøllet brunt gavepapir ombundet af brunt reb. Derved havde jeg sat små manila mærker og et skilt af brunt papir, alle brændte i kanten for at gøre det mere realistisk.

 

Lidt sundt skal der også til, så frugt fad og ristede kokos chips var også at finde. Et tip er de ristede kokoschips fra Tiger, de er super gode! 

 

Traditionen tro, var der også tal småkager. Lavet af mørdej. Find opskriften HER. De er blot udstukket med en 3 tals udstikker. (Jeg har købt et sæt udstikkere med alle tal fra 0-9 i Billigblomst til den “vilde” pris á 10 kr!)

 

Nu da Tretals-kagen er lavet af en bradepande kage, var der er del kage i overskud, da jeg havde skåret den ud. Det blev der lavet romkugler af, efter DENNE opskrift. Jeg droppede dog kakaoen, da der er rigeligt i selve kagen.

 

Ingen piratfest uden guldmønter! Lav dem selv, ret nemt. Jeg har blot puttet store og små Oreos i en pose, sammen med et par skefulde spiseligt guldstøv og vendt det hele rundt. Bum, så har du de fineste, spiselige guldmønter!

 

Udover røde sodavand, vand, saftevand og kaffe/the, var der også kolde øl til at slukke tørsten. De var i en murerbalje med isterninger. Ovenpå den havde jeg fundet en træ liste jeg havde skrevet på. 

 

Pirat-lækkerier samlet på én og samme tallerken!

 

Udover fejring med vores familie, holdte vi også fødselsdag i Viggos børnehave. Her fortsatte pirat temaet. Her vil jeg ikke tage æren, for her var Viggos far ligeså meget med inde over. Han foldede 23 (!!) små både til hvert barn på stuen. Deri var der lidt spiseligt sand, af blendede digestive kiks. (for at den stod lidt mere stabil) I bådene var der spiselige guldmønter (Oreos med spiseligt guldstøv, find den lille guide ovenfor) en lille æske rosiner pakket ind som en transportkasse og en tretals-småkage. Udover de små pirat skibe fik børnene også et frugtspyd.

 

I toppen af bådene var der limet et lille sørøver flag i. (købt HER)

 

Ét stk. stolt dreng på vej i børnehaven for at blive fejret!

 

Man må sige at Viggo blev fejret med manér, både til festen med familien, herhjemme på selve dagen og i børnehaven nogle dage senere. Til festen med familien, var der som altid gjort meget ud af det fra de der kom. 2 af Lars´skønne fastre kom, udklædt som pirater og flere gaver var lavet som skattekister. En anden gang skal man dog lige tænke over om man skal ønske sig penge til sådan en fest. Han fik nemlig ret så mange guldmønter!

 

En lidt forundret dreng der ikke helt kan forstå, hvor de pirater mon kom fra!? Da det viste sig at være de 2 skønne fastre, var det dog helt ok!

 

Det var alt fra 3 års fødselsdagen. Til næste år, tænker jeg det skal være helt klassisk med kagemand og boller. (det tænker jeg altid lige efter) Men lur mig om jeg ikke kommer på andre tanker. Jeg kan jo ikke lade være!

Og nu hvor min krop ikke tillader at jeg kan arbejde med blomster og andet kreativt til hverdag, er det især ved sådan en lejlighed jeg kan få mine lyster styret. Og så får den ikke for lidt! Heldigvis var ham det hele drejede sig om ligeså vild med temaet og synes det var sjovt. Og det betyder ALT!

Jeg håber dette gav lidt inspiration til jeres næste fest.

 

//Maria

 

…Lige lidt billeder af fødselsdagsbarnet fra hans tredje år!

 

3 thoughts on “Viggos 3 års fødselsdag – pirat tema

 1. Hejsa

  Dine haj finder på dine mega flotte muffins. Hvordan har du lavet dem?

  Mvh
  Malene

  1. Hej Malene.

   Hajfinnerne er lavet af sort fondant jeg har rullet ud. Jeg klippede blot en skabelon i karton jeg skar dem ud efter. 🙂

   Kh Maria

   1. Super tusind tak for dit svar. Det er virkelig gennemført. Og mange tak for en virkelig dejlig inspiration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *