Bind din egen efterårskrans

Det er den 1. september og årets første officielle efterårsdag. Er der en tid på året jeg elsker, er det denne! Naturen bugner med blade, bær, frugter og blomster i de smukkeste farver. Nu, er også tiden, hvor strikketrøjen skal findes frem og stearinlysene skal tændes. Efteråret er bare lig med HYGGE hvis du spørger mig!

Udendørs er sommerblomsterne også ved at have udtjent sin pligt efter en skøn og varm sommer. Krukkerne skal fyldes med lyng, krysantemum og små græskar. Og traditionen tro binder jeg også hvert år ved denne tid en krans med alt det lækre der er at finde i naturen lige nu.

Se med herunder hvor let du selv kan binde en efterårskrans.

Det skal du bruge:

 • Halmkrans
 • ståltråd på rulle
 • lidt tykkere ståltrådsstykker (til “hårnåle”)
 • tandstikker (dem der er spidse i begge ender er bedst)
 • reb eller snor, hvis du vil bruge kransen til ophæng
 • Holdbare blomster, frugter og bær (jeg har brugt hortensia, sankt hans urt, lyng, rønnebær, små æbler, hyben og husløg)

Start med at vikle ståltrådsrullen et par gange om halmkransen og sno enden omkring, så den er lukket godt omkring kransen. Lav nu små buketter af dine blomster og bær, læg dem på kransen og vikl ståltråden en gang eller to omkring halmkransen, hvor stilkene lægger. Jeg starter altid indefra og ud. Typisk lægger jeg flere “buketter” på af gangen, men er du nybegynder er det måske lettest at rulle ståltråd omkring ved hver ene buket du lægger på. Prøv dig lidt frem.

 

Jeg sørger for at blomster og bær er jævnligt fordelt omkring hele kransen, da jeg ønsker et naturligt, men jævnt udseende. Sådan fortsætter du blot hele vejen rundt om kransen.


 

 

Når du har ca. 2-5 cm tilbage, stop da med at komme flere blomster og bær på kransen, men luk istedet din ståltråd, ved at vikle den et par gange omkring, klippe den og stoppe enden ind i selve halmkransen.

For at få en naturlig lukning, sætter jeg de sidste blomster og bær fast, ved at lave en såkaldt “hårnål” af en lidt tykkere, sort, ståltråd. Læg nu blomster og bær på kransen som da du bandt omkring med ståltråd. Istedet sætter du “hårnålen” omkring stilkens ende og fæstner, ved at presse “hårnålen” ind i halmkransen. Dette fortsættes indtil hullet er lukket og kransen er helt rund og jævn.

 

Nu kommer du til den sidste, men vigtigste detalje, hvis du spørger mig. Nemlig den sidste finish i form af æbler, hyben og husløg. Det kunne være mange andre ting. (hvis du ser på mit billede øverst, havde jeg også en intention om at der skulle kastanjer i, men jeg synes alligevel til sidst at de ville blive for mørke dertil, men det kan man gøre som man synes)

Det kan gøres på mange måder, men jeg er vild med at bruge tandstikker til de små ting. Dette gør jeg  både i dekorationer og andre kranse mm, da jeg synes det er en simpel måde at fæstne æbler og lign. på. Nogle bruger også limpistol, det er dog min erfaring at det ikke er så holdbart til udendørs brug.

Jeg sætter tandstikken i kransen, det sted jeg ønsker mit æble el. anden ting skal være. Derefter sætter jeg æblet ned over tandstikken. Jeg kommer aldrig tandtikket i æblet først, da jeg risikerer at spidde æblet når det skal i kransen. Det er bare ikke ligeså flot med en synlig tandstik, stikkende ud af æblet. Her fordeler jeg også pynten lidt jævnt, da jeg gerne vil have en lidt tilfældig krans, dog med en “stram” form. (den runde)

Til slut kan du binde fx. et tyndt reb omkring, hvis du ønsker den skal hænge som dør pynt.

Kransen er også super fin som pynt på et fad, med et stort bloklys i midten, eller på en stor bakke med lanterner og græskar ved. Kun fantasien sætter grænser!

Jeg har planer om at denne skal hænge på fordøren og byde velkommen.

 

Herunder har jeg samlet nogle andre sensommer/efterårskranse jeg før har lavet. Måske det kan inspirere til dit næste kransebinderi.

Krans af rønnebær med hyben. Lavet på samme måde som den første. Rønnebærrene er bundet på og hyben stukket i med tandstikker.

 

Enkel krans af rønnebær, bundet på hegnstråd, for at lave en smallere krans.

…Stemning i stuen

 

Lignende den jeg har lavet en guide på. Dog med hyldebær i også.

 

 

Samme princip, dog en tredje udgave.

 

En enkelt krans kun af hortensia er også altid SMUK! Denne er bundet på hegnstråd, da jeg synes en halmkrans ville blive for bred.

 

En lidt anderledes, opbygget krans med lavgrene, sølvlyng, husløg og små mexikanske agurker.

 

Jeg håber dette gav lidt inspiration til at binde din egen efterårskrans.

Hvad enten weekenden byder på kransebinderi eller noget helt andet håber jeg du får en dejlig én af slagsen.

//Maria

6 thoughts on “Bind din egen efterårskrans

 1. Hvor er det nogle smukke kranse! Det kribler i mig for at lave en. Må du og samle og købe lidt blomster til ❤️

  1. Tak Silke. Ja, gør du lige det. Naturen bugner jo af lækkerier lige nu. God søndag til dig. <3
   Kh Maria

 2. Så flotte efterårskranse.
  Kan man behandle dem med noget så de holder meget længe ?

  1. Tak 🙂
   Det eneste du kan gøre for god holdbarhed er at vælge materialer derefter. Fx. lyng, hortensia og sankthansurt. Desuden ville jeg undlade bær og æbler, det er dem der mindsker holdbarheden vil jeg sige. 🙂

   Vh Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *