Bind din egen buket af havens blomster

Sommeren er over os og haver og grøftekante bugner med lækre ting at binde sommerlige buketter af.

Det er slet ikke så svært som det måske lige først ser ud. Herunder har jeg lavet en lille guide til, hvordan du selv binder en sommerlig buket af naturens materialer.

Ved en sommerlig buket tænker jeg en luftig buket med hovedvægt af lette og luftige blomster. Som fx. græsser og fine frøstande. Ser man på mit valg af blomster på billedet herover vil man også se at det er den type blomster der er flest af. Det er nærmest kun dahliaen og tildels valmuekapslerne der er mere runde og kompakte. Netop dette valg af hovedvægten af lette blomster giver et mere luftigt og sommerligt udtryk i sidste ende.

 

Start med at rengøre blomsternes stilke for blade og evt. torne. Kun de øverste blade kan du lade sidde. (Havde det været en tætbundet buket, skulle alle bladene fjernes) Ved at fjerne alle blade nederst på stilkene, holder vandet sig friskt i længere tid og man mindsker lugtgener ved halvrådne blomsterblade.

 

Nu tager du dine stilke én og én og lægger ovenpå hinanden så de danner et kryds. Det er også nu du bestemmer bukettens højde, alt efter hvor du holder stilkene/laver bindingspunktet (der hvor du holder fingrene omkring bukettens stilke)

 

Dette fortsætter du med og som du lægger stilke på, drejer du buketten et par cm. for hver stilk. Dette kaldes også for at binde i spiral. Husk at dreje buketten samme vej som spiralen kører, for ikke at ødelægge dit arbejde. Jeg skifter lidt mellem store og små blomster, for at få dem jævnt fordelt, men her er som sådan intet “system”, da jeg gerne vil bevare “havebuket-udtrykket”.

…Sådan fortsætter du…

 

Det er altid godt at danne “trekanter”, for at bevare den runde form i buketten. Dette ses blandt andet ved placeringen af de 3 dahliaer, i buketten, på billedet herover.

 

Da jeg syntes buketten trængte til lidt mere dybde, tilføjede jeg 3 større dahliaer. Igen for at danne trekanter og en lille form for symmetri i den ellers tilfældige havebuket. Derudover bruger jeg ofte et ulige antal af blomsterne hver især. Altså 3 af én slags og evt. 5 af en anden slags. Dette er med til at skabe ro og danne trekanter i buketten fremfor evt. firkanter, som ikke fremmer bukettens runde form.

Som afslutning har jeg i denne buket valgt at lave en løs og luftig afslutning. Og med afslutning mener jeg blomsterne omkring. I runde, tætte buketter afslutter man typisk med en bladkrans, men i en sommerlig buket som denne vil jeg til enhver tid vælge lette materialer som afslutning, for at fremme det lette og luftige.

 

Når du synes buketten har den størrelse du ønsker, er det tid til at afslutte. Her klipper jeg den af ca. 5 cm fra bindingspunktet (der hvor din hånd holder på buketten og spiralen er smallest) Har du bundet “rigtigt” i spiral, skal stilkene i buketten gerne stikke skråt ude som en tipi, fremfor at ligge fladt ovenpå hinanden. (øv dig evt. inden med nogle grillspyd af træ eller lignende) Efterfølgende skæres stilkene skråt med en god kniv (en urtekniv fx.) Stilkene skæres skråt for at skabe en større sugeflade så blomsterne kan suge mest muligt vand. Det er dog vigtigt det er et rent snit, hvor enden af stilken ikke kan komme til at lukke af for opsugningen. Se evt. hvordan mine skråsnit ser ud herunder.

 

Nu er det blot at binde snor, reb, bast eller lignende omkring bindingspunktet på din buket.

 

…Og vupti, nu står den fineste havebuket og pynter hjemme i min stue. Dette er også den perfekte gave til én du har kær. Hvem elsker ikke at få blomster? og så ovenikøbet en buket der er bundet selv! – mere personligt fås ikke.

God krea-lyst og god sommer.

//Maria

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *