Viggos 4 års fødselsdag – Space tema

Endnu et år er gået og vi har nu en dreng på 4 år. FIRE år? Tiden går altså ALT for stærkt!

– Nå men traditionen tro har det jo betydet temafødselsdag. I år havde Viggo selv valgt temaet rum-space som han kaldte det.

Som de seneste år er temaet allerede synligt ved fødselsdagsinvitationen. så her var det en raket med hovedpersonen som astronaut. Invitationen var blot et halvt stykke foldet genbrugskarton. Derpå havde jeg lavet en raket af sort karton og tal samt stjerner af glimmerkarton. ellers var der tegnet små detaljer på, som Jorden og stjerner samt sat tekst på, lavet med en dymo.

 

Af farver havde jeg valgt hovedsageligt sort og sølv, da jeg mener det er indbegrebet af space-tema. Derudover havde jeg valgt at de hovedsagelige farver derudover skulle være orange, blå og lidt grønt. Efter min mening kræver det nogle klare stærke farver for at bryde det lidt dystre i det sorte. Herunder kan du se alle detaljer fra bordopdækningen.

 

Som dug på bordet havde jeg valgt at pakke bordet ind i sorte plastiksække, som jeg havde klippet op og lagt på. Efter jeg havde lagt “dugen” på, sprayede jeg forsigtigt med en sølvspray på midten, som en form for løber. (Tip: Hvis man holder fingeren forsigtigt på dyssen, laver den lidt større maling-pletter, som jeg synes giver et perfekt udtryk til en stjernehimmel som jeg forsøgte at fremtrylle her)

Da jeg havde lavet forskelligt støv og pletter, lå jeg nogle filtstjerner, lidt løseligt på bordet. (dette kunne også fint have været stjerner i karton eller andet) Ovenpå stjernerne sprayede jeg let igen.

Derefter fjernede jeg stjernerne, hvilket gav et superfint udtryk. Nu kom der nemlig både tydelige stjerner og silhuetter af stjerner. Filtstjernerne lod jeg ligge som et fint farvespil på dugen.

Derudover dryssede jeg forskelligt glimmer og stjernekonfetti på dugen.

 

 

Som andet pynt på bordet havde jeg i selskab med Viggo lavet små planeter og ufoer. (måske det er tydeligt at se, hvilken planet Viggo havde lavet? Men jeg elsker at han er ved at have en alder, hvor vi kan lave det sammen. Og han fortalte stolt folk, hvilken én der var hans) Glimmerkuglerne er nogle fra min tid med blomsterbutikken. Disse kan nu også fint selv laves med spraylim og glimmer, drysset på.

Se med herunder, hvordan de hjemmelavede planeter blev til:

 

Til planeterne brugte vi forskellige farver Silk-clay (kan fx. købes HER) Herunder viser jeg lige idéen med den der skulle forestille Jorden, som er holdt i blålige, grønlige og hvide nuancer. Udover det, har vi lavet nogle i brændte farver. (Ialt brugte vi farverne: rød, gul, orange, brun, hudfarvet, 2 slags blå, havgrøn samt hvid og sort. Man kan købe sæt med flere farver samlet, hvilket kan være en fordel her.

Start med at lave tilfældige strimler af de farver af Silk-clay du vil bruge. Her har jeg brugt 2 slags blå, en grønlig og hvid.

Sno derefter strimlerne sammen, buk “pølsen” og sno igen. Dette kan du fint gøre nogle gange, for at skabe et mere “marmoreret” udtryk.

Herefter er det blot at rulle “pølsen” eller klumpen ud, og det fineste mønster bliver dannet.

Fladen puttes omkring en flamingokugle i den størrelse du ønsker. (jeg har brugt forskellige størrelser)

Nu er det blot lade “planeten” tørre. Dette tager ca. et døgns tid alt efter tykkelse.

Planeten der skulle forestille saturn, har jeg blot sat et stykke bonzai tråd i, og bukket omkring.

 

Jeg er vild med når ting opstår af de ting, mange måske lige har i køkkenskuffen. Derfra blev disse ufoer også til. Det er blot 2 paptallerkner der er tapet sammen, flade mod flade. Derefter pakket ind i sølvpapir. De runde rundt omkring er halve, sølvsprayede, flamingokugler der er limet på. Rumvæsenerne er formet i Silk-clay og limet på tallerkenen. Ovenpå dem er der sat et låg fra et engangs-smoothie-glas. Nogle af ufoerne er ifærd med at suge køer op fra marken. Det er blot en cirkel klippet af grønt karton, med 2 minikøer (fra fætter BR, til 4,- stk.) og et plastikglas ovenpå. Ufoen er bare sat ovenpå glasset uden lim eller andet. Det holdte helt fint.

 

Her ses bordpynten “i aktion” med lækkerierne vi indtog. Disse var selvfølgelig også holdt i ægte space-stil! (Se længere nede, hvilke lækkerier vi serverede til fødselsdagen)

Det fine iriserrende service er købt HER. Servietterne er fra altid gode MeriMeri party og kan købes HER. Må også lige slå et slag for bestikket, som også er plast, selvom det langtfra ligner det! Det fandt jeg til billige penge i Rema.

 

Som drikkelse var der blandt andet raket-benzin (orange saftevand) og H2O (synes bare det lød lidt mere space-agtigt end bare at skrive “vand”) Deri i var blot lidt lime og mynte. Stjernerne er egentlig paptallerkner fra MeriMeri Party, købt HER, blot brugt som en del af festpynten istedet. Det SEJE plexiglas-skilt er fra Helmerdesign, som jeg kun kan anbefale. Trods mine mange forespørgsler og “krav” var de gode til at fange min idé udfra en (virkelig dårlig) skitse. Skiltet pynter nu fint på Viggos værelse.

Derudover var der (traditionen tro) røde fødselsdagssodavand fra “Frem”, og øl til de voksne. Denne gang “Sol-øl”, andet ville da ikke matche temaet. 😉

Glas og div. dertil samt dispensere valgte jeg at forhøje lidt på tag-selv-bordet. Jeg synes det skaber noget andet end “blot” at stille alle ting fladt på bordet. (der brugte jeg bare nogle gamle kasser af træ og metal jeg i forvejen havde. Her kan du også sagtens bruge almindelige klods kasser pakket ind i sølvpapir fx.)

 

På tag-selv-bordet fandt gæsterne en masse lækkerier der også havde udgangspunkt i temaet, “Space”…

Blandt andet disse makronmuffins med farvet smørcreme på toppen, samt spiselige stjerner og krymmel. Som en planet var der stukket en slikkepind i, med et vingummi sukkerbånd omkring. Cupcakes-topperne var hjemmelavede og ønsker du at lave nogle lignende kan du se herunder, hvordan:

Af materialer skal du bruge:

  • skitse med 4 taller, for de alle bliver ens (jeg har blot printet et ark ud med taller i samme størrelse)
  • limpistol m. lim
  • bagepapir
  • forskelligt glimmer
  • tandstikker

 

Til start blandede jeg min “egen” glimmer af forskellige glimre. Her kan også sagtens “bare” bruges en eller 2 slags. Det er op til én selv.

Bagepapiret lægges nu ovenpå skabelonen af tallet og den varme lim trykkes ud på bagepapiret så den følger tallet. Nu er det med at arbejde hurtigt inden limen størkner. Først sættes tandstikken i. Her er tricket lige at lægge den på limen og dreje den en omgang, således at der også er lim ovenpå tandstikken. (så der kommer glimmer på hele tallet)

Hurtigt drysses der glimmer på. Hellere for meget end for lidt. Lad det nu blive kold og størkne…

…Og bum, så har man de fineste cake-toppers. Til slut har jeg lige givet dem en hurtig gang klar lak på spray. Bare så eventuelt glimmeroverskud ikke havnede i kagerne. (det er dog vigtigt at det ikke er andet end tandstikken der rør kagerne, da tallet jo er lavet af lim og dermed ikke så “mad-anvendeligt”.

 

Udover muffins, var der (selvfølgelig) fødselsdagsboller. Disse var blot blevet pakket ind i sølvpapir, sammen med en lille smør, så de kunne ligne “månesten”. Ved siden af satte vi ekstra smør, til de der skulle have brug for det.

 

Tal-småkager er efterhånden blevet en tradition. Dem kan du finde opskriften på HER.

 

Udover tal-småkagerne, var der også rum-uhyre-småkager. Jeg kan ikke en engang give jer en opskrift her, for det blev lidt på slump. Men det var cookies med havregryn og uden chokolade og så bare forskellige pastafarver i. Måske I kan google jer til en opskrift på cookies, men så måske undlade chokoladen, medmindre det skal være en del af udtrykket. Sukkerøjnene er købt i Bilka og blev blot trykket forsigtigt i, mens kagerne stadig var lidt lune. (jeg har erfaret af disse kan blive lysebrune, hvis de kommer med i ovnen)

 

Til en ægte space-fest hører der sig, Mars -og Milkyway barer. I den lille “candy-bar” kunne man derudover finde superflyers, ufoer (det der pap-slik med syrligt indeni. Børn af 90érne husker dem måske?) og uhyggelige vingummi-øjn, som vi fandt ved en grænsehandel. For at gæsterne ikke skulle få helt sukkerchok, var der også lidt frugt. Her i form af forskellige melonstjerner og vindruer med rumuhyre-øjn i (Rulleøjn limet på en tandstik)

 

Årets tal-kage var igen en black magic kage. (Opskriften fandt jeg HER) Jeg havde dog undladt at putte chokolademoussen ovenpå, men kun indeni, da fløden i moussen ikke fungerer så godt med fondantpynt som jeg her havde valgt at bruge. Istedet havde jeg lavet en farvet smørcreme til toppen. Pynten var som førnævnt fondant som jeg havde udrullet, udstukket og tegnet ovenpå med spiselige tuscher. (kan købes HER) Sølvstjernerne derpå er milkyway stjerner som er farvet med spiseligt sølvstøv fra Odense marcipan.

 

 

En glad fødselsdagsdreng…

 

Skilte til mad og drikke var blot cirkler af sølvkarton jeg havde skrevet på og pyntet med glimmerlim og raketter købt i Tiger.

 

Til fødselsdagen havde jeg også lavet en “kosmisk kaffebar” til de voksne… Den seje raketballon er fra MereMeri Party og kan købes HER.

 

 

Sådan så hele oppyntningen ud, inden mad og drikke blev sat frem…

Honeycombs og sølv-lametta er købt HER, båndet til ballonbuen er købt HER (og er desuden vildt simpel at lave!)

 

Det er blevet en tradition at Viggos fastre (eller rettere sagt Lars´fastre) klæder sig ud efter temaet. I år var ingen undtagelse. Jeg elsker deres kreativitet og især løsningen med havehandsker, gaffatape og skistøvler! 😉 De er seje er de!

 

Viggos venner i børnehaven skulle heller ikke snydes for lidt space-lækkerier. Så da Viggo holdt fødselsdag i børnehaven, havde han disse brik-juice, forklædt som rum-uhyrer med. Derudover havde han lignende muffins med, som dem vi fik til fødselsdagen herhjemme.

Rum-uhyre juice. Juicebrikker med farvet papir omkring, en mund tegnet derpå og øjne, tænder og antenne limet derpå.

Udover muffins og juice, havde han disse små skåle med, med melonstjerner og grønne druer med øjn. (ligesom dem vi serverede til festen)

 

Vores gladeste Viggo – som nu er 4 år!

Nu er der et helt år inden næste fødselsdag skal holdes. Jeg har dog erfaret, at det år hurtigt går. Men så er det godt jeg har en dreng der holder mig til ilden mht. fødselsdag og gode idéer dertil. Allerede dagen efter vi holdt fest, sagde han: “Mor, næste gang, kan du så godt lave en dinosaurer-kage?” Pyhh, lad mig lige få pusten igen, ik´? Men det ser vi på… Så nu er det spændende, hvad næste fødselsdag bringer. Drengen kan nå at ændre mening mange gange endnu! Og man kan jo ikke klandre ham, jeg er selv startet! (Og jeg elsker det!)

Ihvertfald håber jeg dette kunne inspirere til din næste fest, hvad end det skal være space-tema eller ej.

//Maria

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *