Dug farvet med avocado

Jeg var så heldig at få en stak hvide, aflagte duge forleden. Har længe villet prøve at farve med plantefarver, så her var muligheden. Jeg forsøgte mig med avocado, gurkemeje, rødt spidskål og kaffe. Den eneste der rent faktisk lykkedes var den dug, farvet med avocado. Jeg har stoffet mistænkt for at være skylden. Dugen farvet med avocado var nemlig lavet af lidt mere ru hørstof. Det blev min erfaring at farven havde svært ved at hæfte på lidt mere blankt stof. Jeg har sidenhen læst at stof lavet af naturlige fibre som bomuld, uld, silke, hør og bambus er det bedste stof til indfarvning.

Hvis du gerne vil farve stof med avocado, kan du se min guide herunder.

Alt du skal bruge er:

  • Avocado (har brugt 12 stk. til 8 L. vand til en dug)
  • det lyse stof du ønsker at farve, her en hvid hørdug
  • gryde
  • grydeske (der gerne må blive farvet)
  • balje

Start med at rengøre avocadoerne ved at fjerne alt kød. Gem skallerne og stenen. Da det ikke er så ofte man spiser så mange avocado på samme tid, kan skallerne og stenene med fordel fryses ned efterhånden som man får kødet spist.

 

Pil avocadoskallen i mindre stykker, nogle blender skallen og stenen med fordel. For mig lykkedes det dog fint bare at rive skallen i mindre stykker.

 

Kog avocadoskal og -sten i ca. en time. Jeg har kogt det i to gryder, da jeg ikke havde en gryde med plads til 8 L. Det vil sige at jeg kogte i 2 gryder á 4 L. med 6 skaller i hver. Jeg havde åbenbart ikke gemt og nedfrosset alle sten, så der var ca. 4 sten i hver gryde.

 

Når væsken har kogt i ca. en time, køles den af i gryden med sten og skaller stadig deri. Når det er nedkølet hældes væsken i en balje. (Uanset hvor godt avocadoerne er renset, vil der næsten altid være lidt rester tilbage når væsken er indkogt. Set i bakspejlet burde jeg måske have siet væsken med en si med mindre masker i. Det havde dog ikke nogen betydning for det færdige resultat, at væsken var en smule grumset).

 

Mens jeg ventede på væsken blev kølig, satte jeg elastikker på dugen, da jeg ønskede et batikmønster derpå (Det kan du sagtens undlade, hvis du ønsker en ensfarvet dug). Her har jeg blot lavet “totter” vilkårlige steder på dugen, og sat elastikker på som på billederne herunder.

 

 

Når alle totter er lavet og væsken er kølig, lægges dugen i baljen. Her skal den ca. trække et døgns tid.

 

Efter ca. tre timer så stoffet således ud…

 

… Og sådan her efter fem timer.

 

Sådan så det ud efter et døgns tid…

 

Da der var gået et døgns tid, tog jeg dugen op, og  pillede alle elastikker af stoffet og lå det i et vandbad med eddike, for at få farven til at binde sig til fibrene i stoffet. Her lå det ca. en time. Du kan også med fordel vaske det på en skånevask i vaskemaskinen og så blot tilføje eddike i sæberummet i stedet. Efter vasken, så det ud som på billedet herunder. Noget lysere end først antaget ud fra farven i baljen.

 

Selvom stoffet blev lysere end beregnet, fremstår batikmønstret fint alligevel.

 

Dugen pynter nu fint på havebordet, hvor der er dækket op til sommerhygge. 

 

Det næste jeg skal farve er en hvid sommerkjole, jeg tænker kunne få et fint, nyt liv ved at blive farvet med avocado.

//Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *