Pynt i selvhærdende ler – en god gaveidé!

Jer der følger mig på Instagram, ved måske allerede at jeg tidligere har kreeret disse ideér og lavet en how-to på mama and me´s fine online magasin, mamabusiness.

Men, men. Derfor skal I der følger mig herinde, da ikke snydes for en lille how-to på et par simple DIY´s i selvhærdende ler!

 

Julen står for døren, og hvad er bedre end at give en hjemmelavet gave eller lave sit eget pynt til hjemmet? Oftest er det billigere og der findes ikke noget mere personlig end dette.

Jeg har givet mit bud på et par ideer, hvor der hverken kræves det store materialeudvalg eller de allerstørste kreative evner. Så ALLE kan være med her!

 

Alt du skal bruge er:

  • Selvhærdende ler (kan købes HER eller laves selv – opskriften står nederst)
  • Kagerulle
  • Fint sandpapir (evt. korn 180)
  • Bogstavs –og tal stempler (kan fx købes i Flying Tiger of Copenhagen)
  • Sugerør
  • Snor/tråd

Selvhærdende ler kan bruges på utallige måder og både af voksne og børn.

 

Det er blandt andet super godt til det klassiske hånd –og fodaftryk. Jeg har startet med at rulle leret ud til ca. 1 cm i tykkelse. Derefter trykket hånd og fod derned i og til slut skåret til. Til den form jeg har lavet, har jeg brugt et 5 kantet smørebræt, i stedet for det altid er den traditionelle runde. Den kan laves aflang, stjerneformet eller noget helt tredje. Kun fantasien sætter grænser!

 

e4ef2c24-04b8-4835-8f0c-d247abb3d154

 

Grunden til jeg ikke har skåret formen til inden aftrykkene, er, at leret godt kan give sig lidt når der bliver trykket ned i det. Ved at gøre det i denne rækkefølge undgår du at formen skrider.

Herefter kan du stemple ned i leret. Enten navn og dato, eller en sød lille hilsen. Stempel enten med eller uden sværte. Begge giver en god effekt.

Hvis den skal bruges som ophæng, kan du lave hullet med et sugerør.

– Nu er det bare at vente på det tørrer. Det tager typisk en lille uge inden det er helt tørt, alt efter formens størrelse selvfølgelig. Når du er sikker på det er helt tørt, slibes kanterne let til med en fin kornet sandpapir (jeg har brugt korn 180)

Som afslutning sættes en snor i og evt. en perle. (jeg har brugt en grov lædersnøre og en træ perle)

0e180744-bc36-4368-8285-dcfc05b73e9b

 

Udover hånd –og fodaftryk har jeg også lavet disse små ophæng med stjernebilleder. Simple at lave og vildt dekorative.

 

209de0d4-84b9-4548-93e0-06d0c71d5c49

 

Start som før med at rulle leret ud. Denne gang til ca. 0,5 cm i tykkelse. Derefter stikkes de ud. Brug enten et glas eller en rund kageudstikker. (størrelsen er valgfri. Jeg har lavet mine efter et normalt størrelse drikkeglas) Nu kommer det, der måske kan være sværest. Nemlig at få stjernebilledet lavet. Jeg gjorde det, at jeg fandt stjernebillederne på nettet. (søg evt. stjernebillede, løve, eller …) Så har jeg bare efter bedste evne, prikket hul med et tyndt sugerør efter, hvor hullerne skulle være. (du kan evt. printe billedet ud og lave hullerne derefter for det bliver 100% nøjagtigt.

Når alle huller er lavet, skal der laves hul i toppen til et ophæng. Her har jeg brugt et almindeligt str. Sugerør.

Nu er det igen bare vente. Disse tager dog ikke så lang tid som aftrykket om at tørre. (ca. 3-4 dage) Når det er helt tør sliber du til og sørger for cirklen er glat og rund og uden ujævnheder.

Nu tager du snoren og fører igennem alle hullerne, så det danner mønstret for stjernebilledet. (Jeg har brugt sort kineser tråd, da den er lidt tykkere end alm. Sytråd)

Til slut skal der en tråd i til ophæng og evt. en perle.

Disse vil være perfekt enten som gaver, eller pynt til juletræet. Herhjemme har jeg lavet ét for hver i familien. Egentlig synes jeg jo ikke de er ”julede”, så efter min mening kan de sagtens pynte hele året rundt.

 

Skal de allermindste også være med til at lege med ler, er det blot at rulle leret ud og give dem nogle kageudstikkere, som de kan stikke figurer ud med. Og eventuelt stemple bogstaver på bagefter. Et hul og en snor i, og bum, så er der juletræspynt, eller til og fra mærker til pakken.

 

Som før lovet, får I lige opskriften på hjemmelavet selvhærdende ler:

  • 2 dl natron
  • 1 dl Maizena
  • 1,5 dl vand

Alle delene varmes ved svag varme under omrøring til det ligner kartoffelmos. Læg det derefter på et stykke bagepapir med en fugtig klud over og brug det når det er afkølet. (Hvis du synes massen er enten for tynd eller tyk kan der tilføjes enten mere vand eller maizena når den er afkølet)

 

Go´ arbejdslyst!

//Maria

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *