Yndigt hjerte – gravdekoration

Det er snart jul. Ved denne tid er det også vigtigt at mindes de afdøde man har/ har haft kær. Jeg ved godt det ikke decideret er blomster der gør det, men ligeså meget tankerne omkring den afdøde der holder minderne i live. Jeg synes bare blomster er en smuk måde at vise at man mindes på.

Her får I ihvertfald mit bud på et sødt og holdbart hjerte, der kan pynte på gravstedet til jul.

Og det er slet ikke så svært at lave selv, se bare med her!

Du skal bruge:

 • Oasis hjerte. Det jeg har brugt er 18 cm (kan købes hos Plantorama, din lokale blomsterhandler eller HER
 • plademos/skov mos
 • blødt enebær
 • 2 hyacinter på løg. (jeg har brugt hvide)
 • paradisæbler (1 hel bakke eller ca. 30 stk. alt efter størrelse)
 • pigeon æbler. 2 stk.
 • tranebær
 • en enkelt rød rose
 • grene (fyrregrene, lærkegrene eller andet)
 • husløg
 • grønne og sorte ståltrådspinde
 • splitpinde/grillpinde
 • tandstikker

Start med at vandmætte dit oasis hjerte ved at ligge det i en balje med vand. Det er meget vigtigt at du ikke presser hjertet ned i vandet, men ligger det forsigtigt, så det selv kan suge vandet. På den anden måde bliver oasisen ikke ordentligt vandmættet. 

Når det er helt vandmættet (mørkegrønt overalt) er det helt klar. Jeg har startet med at afrunde hjørnerne med en kniv. Det synes jeg giver den pæneste facon til slut. Nu er det blot at dække hjertet med mos. For at fastgøre det, har jeg lavet nogle såkaldte “hårnåle” af grønne ståltrådsstænger, jeg har klippet i mindre stykker. Pyt med hjertet mister lidt sin facon og mosset ikke er ligeså grønt alle steder. Det er mere for at få dækket bundet helt af. Og faconen skal der nok komme styr på så snart der bliver sat ting i hjertet .

Nu er bunden afdækket og intet oasis burde være synligt. Så starter du med de største ting der skal være i hjertet. (hyacinter og pigeonæbler) Begge er sat fast med splitpinde/grillpinde som er stukket i henholdsvis hyacinterne og æblerne og placeret ret centralt. Det er vigtigt for “balancen” i hjertet, at de største materialer sidder centralt, da det hurtigt kan miste facon og blive sidetungt, hvis de store ting sidder for langt ude i siderne.

Nu har jeg lagt lidt blød enebær ovenpå mosset og igen fastgjort med ståltråds hårnålene. Jeg har holdt det bløde enebær inden for hjertets form, så det stadig holder hjerteformen. Du kan også stikke det bløde enebær igennem mosset og ned i oasisén, hvis du vil være sikker på det bliver vandmættet. Men på denne årstid, hvor der ofte vil være frostvejr, vil blomsterne alligevel ikke suge vand, hvis oasisén bliver frossen. Så i det hele billede er det egentlig lidt ligemeget om den er vandmættet. Men nu er der ihvertfald sikkerhed i at rosen der skal i, får vand fra start af.

Nu er de største materialer placeret i hjertet og resten af “småtterierne” sættes i med tandstikker. Som med det bløde enebær er det vigtigt det de andre materialer også holdes inden for formen. De største husløg har jeg igen placeret i midten for at give mest mulig balance. Nu er det blot at sætte paradisæbler, husløg og tranebær på tandstik og sætte dem i hjertet. Det vigtigste er, hele tiden at tænke på formen. Start evt. med at sætte æbler rundt i kanten. Allerede der fornemmer man hvilken kant man skal gå efter.

Nu har jeg sat rosen i. Den kunne også have været sat i, sammen med de andre store materialer. Det er op til dig, hvornår du gør det. Rosen har jeg placeret som blikfang i højre “hjørne”, men tæt på midten, da de største ting som førnævnt placeres  midtfor.

Der begynder at tegne sig et billede af det færdige hjerte. Nu er det blot at fylde resten ud med henholdsvis paradisæbler og tranebær på tandstik.

Når hele hjertet er fyldt ud og har en jævn kant rundt, er du helt færdig med bunden. For lige at give hjertet lidt dybde og derved liv, har jeg i højre side kørt en linje med fine fyrregrene uden alt for meget grønt på. Jeg har undladt at sætte dem på over hele hjertet, da jeg synes, at det på denne måde er med til at skabe lidt ro for øjet. Grenene har jeg valgt at sætte fast med en sort ståltråd. (igen bukket som en “hårnål”) Den synes jeg er knap så tydelig på de mørke grene, som en grøn fx. ville være.

 

Jeg håber denne how-to har givet dig mod på at lave dit eget gravhjerte. Det er faktisk slet ikke så svært som det måske ser ud!

God arbejdslyst!

 

// Maria

Posted in Jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *